Чи можна давати хурму дітям та вживати в їжу мамі, що годує?

Хурма – дуже багата на корисні речовини ягідка. В мій містяться залізо, магній, калій, кальцій, фосфор, йод, вітаміни РР, групи В, С, пектин і клітковина. А головне – з’являється вона в осінньо-зимовий період, коли вже починається вітамінний «голод» та спраглість за смаками свіжих фруктів та ягід! Що потрібно знати про цю ягоду – читайте у матеріалі!

«Хурма» в перекладі – страва богів, справді, смак має чудовий. Всі вказані вітаміни та мінерали допомагають мамі відновитись після пологів, забезпечити малюка необхідним без шкоди для власного організму, залишатись повною сил та наснаги люблячою матусею. Калорійність хурми досить невелика – всього 53 ккал в 100 г, тому вона чудово впливає на обмін речовин, допомагає знизити вагу.

Хурма сприяє виведенню токсинів, налагоджує перистальтику кишківника, корисна для печінки, нирок. Крім того, в хурмі понад 78% води, а це позитивно впливає на лактацію. Особливо важливо, що в хурмі велика кількість заліза. Саме цей елемент у великих кількостях споживає плід з організму матері – досить сказати, що майбутній малюк за 9 місяців свого розвитку «запасає» таку кількість заліза, що протягом 6 місяців у залізі немає потреби, воно використовується із його власних запасів в організмі. Отже, хурма корисна і майбутній мамі, і мамі, яка годує, і малюку.

Більше про корисні властивості хурми

  • В хурмі містяться рослинні волокна, що допомагають покращити роботу ШКТ, шляхом впливу на перистальтику кишківника. Правильне її вживання позбавляє проблем зі шлунково-кишковими розладами: можна позбавитися діареї, метеоризму. Пектин, що міститься в плодах, відповідає за регуляцію апетиту та допомагає підтримувати оптимальний рівень цукру в крові;
  • Вітамін Р укріплює стінки судин, нормалізує роботу нирок та печінки. Хурма є одним з ефективних природних сечогінних та допомагає зменшити набряки. А також допомагає вивести з організму шкідливі речовини – зайву рідину, токсини, шлаки;
  • Доведений факт, що хурма діє, як активоване вугілля, виводячи лишнє з організму. Вона вважається кориснішою за яблука;
  • Вітамін В6 корисний для нервової системи й необхідний дітям, у яких процеси збудження превалюють над процесом гальмування;
  • Вітамін А не лише робить хурму такою яскравою, надаючи кольору, але й разом з бета-каротином бере участь у відновленні клітин та запобігати погіршенню зору, захищаючи очі від шкідливого впливу;
  • Вітамін С підвищує захисні сили організму, тим самим зміцнюючи імунітет, покращує метаболічні процеси та разом з рутином укріплюють стінку судин;
  • Йод регулює роботу щитовидної залози, попереджує збої в роботі цього органа.
  • Марганець сприяє регуляції метаболічних процесів в організмі, повноцінному розвитку як дитини, так і дорослого;
  • Залізо запобігати розвиткові анемії, бере участь в оновленні складу крові.
  • Кальцій укріплює кістки та зуби;
  • Калій бере участь в регуляції водно-сольового балансу, в нормалізації серцевого ритму та попереджує багато серцевих хвороб;
  • Магній чудово впливає і на серцево-судинну, і на нервову систему людини.

Чи можна вживати хурму мамі, що годує?

Організм немовляти лише вчиться жити й працювати в нових для нього умовах, тому переобтяжувати його імунну систему знайомством з продуктами з високим ризиком виникнення алергічної реакції після вживання продукту – не слід.

Фрукти та овочі червоного, оранжевого забарвлення, до них належить і хурма, варто починати вживати матусі, коли малюку виповниться 1-2 місяці. Хоча, за статистикою, алергія на хурму зустрічається нечасто, починають споживати хурму з невеликої кількості, 2-3 рази на тиждень, слідкуючи за реакцією малюка. Ми вже розповідали, що алергічна реакція у крихіток неоднозначна: шлунково-кишкові розлади, з висипками на шкірі не алергенного походження. Також в складі плодів хурми в досить великій кількості містяться таніни. Ці речовини з терпкими властивостями в окремих випадках можуть бути причиною діареї, запорів, нудоти або блювоти, провокувати кольки у немовлят.

Тож хурма може бути корисною не для всіх.

Вводити в раціон хурму слід невеликими порціями, починаючи від однієї часточки. Батькам слід обов’язково спостерігати за станом дитини 2-3 дні, оскільки різні прояви та алергічні реакції з’являються не одразу. Якщо неприємних проявів та алергічних реакцій немає, то можна збільшувати кількість ягоди невеликими кількостями.

Обирайте більш дозрілі плоди сортів Шарон, Шоколадний Корольок, Китайська хурма. В них вміст танінів в них значно менший. А в їжу вводити хурму дитині краще після трирічного віку, якщо у малюка немає гастроентерологічних проблем.

Підсумовуючи, можемо зазначити, що до всього потрібно підходити зважено та знати міру. Так, хурма – джерело енергії та корисних речовин, однак щоб ця ягода не зіпсувала подальше життя потрібно ретельно та з уважністю підходити до її вживання. Будьте здорові!

Залишити відгук

Ім'я
E-mail
Відгук