У віці 6 місяців грудне молоко залишається основним продуктом, для дитини, але виникає необхідність у розширенні раціону харчування дитини та введенні до нього додаткових продуктів (прикорму). Грудне молоко саме у віці 6 місяців уже не може задовольнити потребу дитини в калоріях, мікронутрієнтах та насамперед залізі, для забезпечення її нормального розвитку.
Прикорм – це харчові продукти, які вводяться в доповнення до грудного молока (молочної суміші у разі штучного вигодовування) дитині на першому році життя. Перед введенням прикорму потрібно впевнитись у готовності дитини до цього.
Ознаки готовності дитини до введення прикорму:
- тримає голову;
- сидить практично без підтримки (в стільчику для годування);
- відкриває рот, коли підносять ложку з їжею;
- відвертається від ложки з їжею, коли не голодна;
- закриває рот з ложкою в роті, тримає їжу в роті, а потім ковтає, а не виштовхує і не випльовує.
Правила введення прикорму
1) Введення прикорму у кожному окремому випадку — процес введення рекомендованих відповідно до віку дитини харчові продукти з поступовою зміною в динаміці їх консистенції, смаку, запаху і зовнішнього вигляду, при одночасному продовженні грудного вигодовування.
2) Слід впевнитись, що дитина готова до введення прикорму.
3) Прикорм треба давати, коли дитина активна і голодна, краще під час сніданку або обіду разом з іншими членами сім’ї.
4) Прикорм дається після нетривалого годування грудьми (у разі штучного вигодовування – невеликої кількості молочної суміші).
5) Під час годування дитина повинна знаходитись у вертикальному положенні, в зручній позі на руках або на колінах у матері чи в спеціальному дитячому стільчику.
6) Прикорм необхідно давати з ложки.
7) Прикорм треба починати давати дитині, поклавши невелику кількість їжі на кінчик чайної ложки. Ложку тримати так, щоб дитина її бачила. Потім торкнутися ложкою до губ дитини, щоб частина продукту залишилася у неї на губах. І лише коли дитина відкриє рот, покласти ложку з їжею на середину язика, тоді дитина легко її проковтне.
8) Кожен продукт прикорму вводиться починаючи з 1 чайної ложки й збільшуючи поступово, за 5-7 днів до повної порції, розділивши її на 2 годування. Дитина сама покаже, що наїлася, відвернувши голову, відштовхуючи ложку, або не відкриваючи рот.
9) Щоразу, після того, як дитина отримала прикорм, доцільно прикладати її до грудей. Це допоможе зберегти лактацію, а дитина почуватиме себе задоволеною.
10) У разі відмови дитини від прикорму, не треба годувати її примусово, через те, що дитина може відмовитися взагалі від усіх інших продуктів. Можна запропонувати інший продукт (іншого смаку та/або консистенції), або той самий, але в інший день. Під час годування необхідно, щоб мати спілкувалася з дитиною.
11) Кожний наступний новий продукт прикорму повинен складатися з одного інгредієнту і даватися дитині впродовж не менше 5 днів, лише після цього можна давати змішаний прикорм із цих продуктів. Це дасть можливість визначитись щодо причини харчової алергії у разі її виникнення.
12) Для полегшення звикання дитини до нових продуктів рекомендується додавати в продукти прикорму грудне молоко.
13) Прикорм повинен бути свіжо приготовленим, мати ніжну гомогенну консистенцію, остуджений до температури тіла (36-37°С).
14) Для профілактики залізодефіцитної анемії з 6 місяців обов’язково вводяться продукти прикорму, які містять залізо (м’ясо, потім печінка, яєчний жовток, риба).
15) Не рекомендовано вживання ніяких видів чаю та кави дітям до 2 років, через те, що ці напої перешкоджають процесу всмоктування заліза.
16) Не слід давати цільне не розведене коров’яче молоко дітям до 9 місяців (фактор розвитку залізодефіцитної анемії).
17) Цільне молоко та молочні продукти можна давати дитині з 9-12 місяців.
18) В період введення прикорму не слід додавати в продукти прикорму сіль, спеції.
19) У разі появи ознак поганої переносимості продукту прикорму (порушення функції системи травлення, алергічні реакції чи ін.) слід припинити введення даного продукту прикорму і ввести інший. Продукти прикорму Першим продуктом прикорму, що пропонується дитині у віці 6 місяців, можуть бути каші (перевагу надавати крупам, які не містять глютену (гречка, рис, кукурудза)), овочеве або фруктове пюре. Частота введення цих продуктів повинна бути 1-2 рази на день, з поступовим збільшенням об’єму порції. Важливо, щоб дитина у віці 6 місяців почала отримувати прикорм з підвищеним вмістом заліза.
Продукти прикорму з підвищеним вмістом заліза:
- каші, промислового виробництва, збагачені залізом;
- м’ясо; – риба;
- яєчний жовток;
- добре проварені бобові (квасоля, горох).
Овочі та фрукти
1) Овочі доцільно вводити перед фруктами, оскільки деяким дітям може не сподобатись смак овочів, якщо вони звикли до солодкого смаку фруктів. Проте це необов’язково стосується усіх дітей.
2) Починати треба з одного виду овочів або фруктів і лише після того як дитина отримала кожен з них окремо, можна їх змішувати.
3) Починати треба з негострих на смак овочів (кабачки, гарбуз, картопля, капуста, патисони) і фруктів (яблука, персики, абрикоси, сливи).
4) Овочеве/фруктове пюре, як низькобілкову страву прикорму, дають не більше, ніж 2 тижні, потім необхідно збагачувати ці страви шляхом додавання в них високобілкових продуктів (м’який сир, м’ясо).
5) Можна давати дитині протерті свіжі овочі та фрукти, які перед тим треба добре помити й почистити. З часом можна буде давати дитині овочі та фрукти шматочками.
Частота введення прикорму
Дитина віком до 8 місяців повинна отримувати прикорм 3 рази на день, у віці 9-11 місяців – 4 рази на день. У віці 1 рік дитина повинна отримувати різноманітний прикорм з кожної групи продуктів, вміти пити з чашки.
Будьте здорові, любі! Та не забувайте, у будь-яких випадках радитись із педіатром.