Напрочуд часто під час планування вагітності лікарі призначають фолієву кислоту жінкам, а також вагітним на ранньому терміні. І абсолютно передбачувано виникає питання, яке звучить приблизно так: «Навіщо?». Отож, давайте розбираймось
Передусім розглянемо, що ж таке фолієва кислота і для чого вона потрібна
Фолієва кислота – форма вітаміну B9, який називається фолат. Цей вітамін відіграє надзвичайно важливу роль під час вагітності, позаяк допомагає попередити низку деяких вроджених дефектів у плоду.
Коли вітамін B9 потрапляє із їжі – він все ще фолат. А от, коли його синтезують фармакологи, – це вже фолієва кислота.
Та на цьому ще не все! Також фолієва кислота незамінна й для дорослого організму: для синтезу червоних кров’яних тілець та попереджує фолат-дефіцитну анемію. Також вона відіграє провідну роль для синтезу, відновлення й функціонування ДНК.
А зараз озброєні багажем фундаментальних знань перейдемо до відповіді на питання: «Для чого потрібна фолієва кислота при плануванні вагітності та вагітним?»
Якщо ви плануєте вагітність чи вже в цікавому положенні, то вам просто не обійтися без фолієвої кислоти! Адже вона здатна запобігти розвитку дефектів нервової трубки в майбутнього малюка: спину біфідо (дефект розвитку спинного мозку) та аненцефалію (дефект розвитку головного мозку).
- Дефект нервової трубки плоду розвивається на ранніх термінах вагітності, частіше ще до того моменту, коли жінка дізналася, що вона при надії. Якраз з цієї причини потрібно приймати фолієву кислоту до того, як відбудеться зачаття.
- Щодо статистики, то вона також невтішна: у світі щорічно народжується близько 300 000 діток з дефектами нервової трубки, 88 тисяч з яких помирають в дитинстві, а решта – живуть з інвалідність.
А зараз важлива інформація: якщо майбутня мама приймала фолієву кислоту хоча б за місяць до зачаття і протягом першого триместру, ризик дефекту нервової трубки у плоду знижується на 70%!
І про інші домінуючі переваги: достатня концентрація фолієвої кислоти також впливає на ріст плаценти, а отже, на ріст вашого малюка. Деякі наукові дослідження також вважають, що фолієва кислота також знижує ризик розвитку інших дефектів, таких як заяча губа, вовча паща, окремі різновиди вад серця.
- А зараз підсумуємо все сказане вище словами Олени Березовської – лікаря-дослідника, акушера-гінеколога та керівника Міжнародної Академії Здорового Життя:
«Вважається, що для досягнення і підтримки необхідного рівня фолієвої кислоти жінка повинна приймати фолієву кислоту в середньому 3 місяці до передбачуваного зачаття і перші 3 місяці вагітності. Оскільки спланувати вагітність не завжди можливо. І на зачаття природнім шляхом у здорової пари репродуктивного віку йде декілька місяців Приймання фолієвої кислоти в безперервному режимі дуже важливий. Із 12-ти тижнів вагітності жінки часто переходять на пренатальні комплекси полівітамінів, у складі яких вже міститься фолієва кислота. Прийом фолієвої кислоти, препаратів цинку та вітамінів зможуть покращити якість сперми у чоловіків, котрі страждають безплідністю зумовленою низькою кількістю сперматозоїдів. А також у тих, хто зловживає курінням. Побічні ефекти при прийомі фолієвої кислоти виникають рідко. У деяких жінок може виникнути нудота, здуття живота, безсоння, гіркуватий присмак у роті, роздратування. Як правило, у таких випадках дозу лікарства зменшують».
А насамкінець цікава рубрика, прочитавши яку ви дізнаєтесь перелік продуктів, котрі містять вітамін B9 (фолієву кислоту):
Одразу зауважимо, що після термічної обробки руйнується левова частка фолієвої кислоти, яка знаходилася в сирому продукті. Тому по можливості все перелічене нижче бажано приймати в їжу у сирому вигляді. Звісно, окрім тих продуктів, які неможна їсти сирими.
Отже, ловіть перелік джерел фолієвої кислоти:
- Яловича печінка
- Бобові: горох, сочевиця
- Авокадо
- Темно-зелені овочі (приміром, шпинат, капуста, спаржа, броколі тощо)
- Цитрусові та сік
- Томатний сік
- Банани
- Яйця
- Зародки пшениці
- Арахіс.