Дні стають коротшими, на вулиці все прохолодніше, сонечко світить все менше, і все на що є настрій – це поніжитися довше під ковдрою прохолодними ранками. Вагітні й без того часто відчувають на собі сплеск гормонів, через що їх настрій дуже перемінний. А осіння пора завжди додає до самопочуття нотку меланхолії, та, крім того, у листопаді декого може застати авітаміноз. Як майбутній мамі попередити нестачу вітамінів?
Авітаміноз – це стан людини, що настає внаслідок гострої нестачі вітамінів в організмі. Основний фактор, що провокує захворювання – це нестача одного вітаміну або відразу кількох корисних елементів.
Авітаміноз у вагітної: як не допустити розвиток?
Головною умовою профілактики авітамінозу для майбутньої мами є здорове та збалансоване харчування. Авітаміноз може виникати регулярно. Його можна вилікувати, але він знову виникне. При авітамінозі головне не лікування, головне профілактика, адже він виникає через шкідливу звичку людей вживати шкідливу їжу. Аби запобігти авітамінозу слід постійно збалансовано харчуватися. Головне – це регулярність. Просто іноді вживати корисні продукти – не буде профілактичною мірою. Овочі, фрукти, зелень, біле м’ясо, бобові, яйця, горіхи – мають бути основою раціону.
Також слід дотримуватися здорового режиму сну, роботи та відпочинку, регулярно навантажувати себе помірними вправами та вдосталь бувати на свіжому повітрі (регулярні прогулянки для майбутньої мами – теж вважаються помірним фізичним навантаженням).
Які продукти багаті на вітаміни?
Щоб уникнути авітамінозу, слід вживати продукти багаті на вітаміни:
A – червоний перець, зелена цибуля, гарбуз, салат, помідори, печінка.
D – сонячне світло
C – ківі, цитрусові, бузина, малина, картопля, спаржа, цибуля, хрін, печінка, шипшина, барбарис, чорна смородина.
B1 – квасоля, гречка, горіхи, рис, печінка, яйця.
B2 – помідори, ріпа, квасоля, яйця, яловичина, печінка, нирки, мигдаль, капуста, пророщена пшениця.
B3 – овес, жито, кукурудза, ячмінь, квасоля, соя, горох, гриби.
B5 – молоко, горох, арахіс, яйця, соя, сочевиця, фундук, капуста, пшениця, овес, горох, кінза, волоський горіх, риба, фісташки.
B6 – лимони, апельсини, полуниця, черешні, помідори, капуста, шпинат, картопля, волоські горіхи, ліщина, проросла пшениця.
B9 – молоко, яйця, риба, сир, свійський птах, свинина, яловичина, баранина, печінка.
B12 – морепродукти, риба, печінка, м’ясо, молоко, яйця, сир, йогурт.
H – горох, арахіс, соя, печериці, капуста, картопля, буряк, морква, шпинат, салат, помідори, суниця, диня, апельсин, персики, яблука, пшениця, рис, молоко, сир, пшениця, кукурудза, ячмінь, хліб, рис, яйця, м’ясо, печінка, риба.
E – соняшникова олія, пророщена пшениця, цільнозернові продукти, горіхи, насіння.
K – зелені листові овочі, шпинат, цибуля, зелений чай, капуста, кропива, яйця, картопля, банани, авокадо, ківі, петрушка.
Р – виноград, малина, помідори, абрикоси, ожина, черешня, листовий салат, гречка, зелений чай, чорна смородина, шипшина.
РР – арахіс, білі гриби, риба, м’ясо, яйця, печінка, пшениця, кунжут, соя, горох, гречка, молоко.
Які дослідження слід пройти майбутній мамі для виявлення авітамінозу?
Ніяких додаткових досліджень для виявлення вітамінної недостатності вагітній жінці проводити нема потреби. Фахівці всього світу домовилися, беручи до уваги дані великих медичних наукових досліджень, що для запобігання вітамінної недостатності вагітної краще використовувати замісну терапію вітамінами, що істотно покращує перебіг вагітності, стан і самопочуття жінки. Якщо ви підозрюєте у себе авітаміноз або виявили в себе певні ознаки, що охоплюють такі симптоми як печіння кінчика язика, кровоточивість ясен, наявність синців, заїди, тріщини в куточках рота, проблеми з яснами, зубами, інші – сповістіть про це вашого лікаря, який порадить вам як обережно впоратися із проблемою при надії.
Насолоджуйтеся осінню та своїм станом без авітамінозу!