За та проти: кавун, диня, абрикоси та інші сезонні фрукти та ягоди у раціоні вагітної
Для вагітної фрукти – надважливі, адже саме вони є джерелом вітамінів та корисних речовин. Але деякі з них викликають у майбутньої мами небажану реакцію, що може негативно позначитися і на здоров’ї малюка.
Особливо корисною для майбутньої мами є клітковина, яку містять фрукти. Це полісахарид у складі оболонок деяких плодів. Клітковина бере участь у формуванні калових мас і в стимуляції перистальтики кишківника. А це під час вагітності, при частих запорах, дуже важливо. Також ця речовина допомагає виводи з організму надлишки холестерину.
Які сезонні фрукти та ягоди слід вживати вагітній у серпні? Чим вони корисні та чи можуть нашкодити майбутній мамі? Про це та інше поговоримо далі у матеріалі!
Абрикоси
Під час вагітності потреба в йоді зростає майже у два рази, особливо сильно це відчувається у першому триместрі, коли дефіцит цього елементу може призвести до викидня і затримок у розвитку плоду. Від нестачі йоду страждає абсолютна більшість людей, за винятком жителів приморських регіонів. Абрикоси допомагають, як мінімум частково, заповнити відсутню кількість цієї речовини, через те, що містять йод в значній концентрації.
Крім того, ці фрукти багаті залізом, необхідним для профілактики і боротьби із залізодефіцитною анемією (зниження кількості гемоглобіну в крові), гостра форма якої здатна привести до гіпоксії плода.
ВАЖЛИВО: Будь-який, навіть найкорисніший фрукт, якщо його вживати занадто багато, може завдати шкоди, особливо якщо мова йде про майбутню маму. Надлишок вітамінів може бути ще більш небезпечний, ніж їх недолік. Особливо це стосується вітаміну А, вживання якого на ранніх термінах потрібно строго контролювати.
Кавун
У кавуні присутні: вітаміни А, В1, В2, В6, В9, С, Е, Н і РР, а також калій, кальцій, магній, натрій і залізо – перші номери в списку необхідних мінералів під час вагітності. Харчові волокна, що містяться в цій корисній ягоді, сприяють нормалізації метаболізму. Також у кавунах маса фолієвої кислоти – «вітаміну вагітних», який допомагає запобігти розвитку вад у малюка.
ВАЖЛИВО: В одній склянці кавунової м’якоті близько 9 г цукру. Так, це не більше, ніж в інших фруктах, проте кавун має високий глікемічний індекс, тому швидко підвищує рівень цукру в крові. Через це його не рекомендують вживати діабетикам і жінкам, які страждають гестаційним діабетом (захворюванням, що характеризується підвищенням рівня глюкози крові під час вагітності).
Диня
Диня дуже корисний плід, але вагітним слід особливо обережно вживати її.
ВАЖЛИВО: Диня не найпростіший продукт для переробки в шлунково-кишковому тракті, тому під час вагітності необхідно зважено підходити до її вживання. Особливо це стосується пізніх термінів виношування, коли досить складно сказати чи корисна вона для організму вагітної. З перебігом вагітності ризики неприйняття організмом різних страв істотно збільшуються. Це стосується і дині: те, що нормально засвоювалося у першому триместрі, може не підійти у третьому.
Виноград
Багатий вітамінний склад, велика кількість мікроелементів – роблять ці ягоди природними ліками проти багатьох хвороб. З іншого боку, організм вагітної жінки, що потребує посиленої дози корисних речовин, не завжди правильно реагує на хімічний склад винограду. Є компоненти, які в певному триместрі можуть мати негативний вплив на плід і стан крові майбутньої мами.
ВАЖЛИВО: Не рекомендується захоплюватися ягодами на останньому триместрі. Крім набору зайвої ваги, через великий вміст фруктози можливий підйом цукру в крові. Ця рекомендація стосується не тільки свіжих ягід, а й сушених. Не варто їсти виноград натщесерце, адже можна викликати діарею.
Персики
Персики для вагітних жінок можуть стати продуктом, який природно наситить організм вітамінами і мікроелементами. При ознаках токсикозу рекомендується з’їсти пару фруктів – і почуття нудоти пройде. Беручи до уваги, що персики є фруктами з низьким калорійним складом – їх вживання в їжу не позначиться негативно на фігурі.
ВАЖЛИВО: Але слід брати до уваги, що персик – високоалергенний продукт, тому надмірне вживання може призвести до небажаних наслідків.
Груші
Груші забезпечують майбутню маму такими корисними речовинами, як клітковина, калій, фолат. Клітковина полегшує запори, поширену проблему серед вагітних жінок. Калій може принести користь здоров’ю серця як для жінки, так і для дитини. Він також стимулює регенерацію клітин.
ВАЖЛИВО: Якщо у жінки спостерігається виражений токсикоз – від свіжих плодів краще відмовитися і замінити їх сушеними, в’яленими або печеними. При невеликому токсикозі за 30 хв. до їжі корисно випивати грушевий сік, який допоможе зменшити неприємні симптоми. До того ж нектар добре допомагає при перших ознаках застуди.
І пам’ятайте, що майже всі продукти будуть корисними майбутній мамі, якщо не зловживати ними. Будьте здорові!
1 Відгук
Ирина
Доброго дня. Підскажіть,які вітаміни приймати під час другого і третього триместру в таблетках?Дякую.