Все частіше зустрічаються вагітні, які добровільно відмовляються від м’яса на користь рослинної їжі. Чи небезпечне таке харчування для майбутньої дитини чи це міф?
Багато суперечок навколо вегетаріанства (зокрема веганства) та вагітності. Так, багатьох цікавить питання, чи є ризик для плоду, що розвивається, при такому типі харчування. Ми знайшли декілька думок та досліджень на цю тему та поспішаємо поділитися з вами.
Лікар Шеннон М. Кларк, прессекретар Американського коледжу акушерів та гінекологів вважає, що можна мати абсолютно здорову вагітність, дотримуючись вегетаріанства.
“Ми всі можемо отримати всі необхідні речовини з рослинної їжі “, – зазначила вона.
Не було проведено жодних досліджень, аби довести причини та наслідки впливу вегетаріанської чи веганської дієти на вагітність. Проте в аналізі 2015 року у 22 дослідженнях зі спостереження за вегетаріанською та веганською вагітністю не було виявлено дефектів під час пологів чи інших серйозних проблем із новонародженими та їх мамами. Це все виключно особисте самопочуття, а також досвід мами у вегетаріанстві до вагітності.
В аналізі 2015 року, опублікованому у BJOG, міжнародному журналі акушерства та гінекології, були включені лише здорові жінки. Автори заявили, що необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, чи можуть жінки, які мають певні медичні показання, продовжувати харчуватися лише рослинною їжею.
У своєму документі про вегетаріанські дієти, Академія харчування та дієтології США, найбільша в країні організація дієтологів, сказала, що раціон на основі рослинної їжі є здоровим і придатним для харчування вагітних. Але тільки якщо є відповідне планування, оскільки вагітним жінкам, які не їдять м’ясо, загрожує нестача деяких поживних речовин, особливо заліза та вітаміну B12.
Найбільше значення має залізо, оскільки у жінки під час вагітності збільшується об’єм крові, що циркулює, а нестача заліза може призвести до анемії, що «збільшує ризик народження дитини з низькою вагою та може призвести до передчасних пологів», пояснила доктор Кларк, акушер-гінеколог у University of Texas Medical Branch у Галвестоні.
Під час вагітності вегетаріанцям та веганам слід проявляти особливу обережність. Важливо вживати достатню кількість багатих на залізо продуктів, таких як сушені боби та горох та збагачені злаки. Оскільки залізо в рослинних продуктах не так легко засвоюється організмом, як залізо з м’яса. Ви повинні «варити їх, вимочувати» або їсти з продуктами з високим вмістом вітаміну С для збільшення абсорбції. На думку спеціалістів, вагітним жінкам слід «приймати вітаміни в пренатальному періоді й зосередитися на багатих на залізо харчових продуктах, таких, як шпинат, сочевиця, буряк та родзинки».
Вітаміни B, включаючи вітамін B12 та фолієву кислоту, також мають вирішальне значення під час вагітності. Вітамін B12 не зустрічається в рослинах, але його можна знайти в тофу, соєвому молоці, деяких злаках та поживних дріжджах, які деякі вегани їдять як замінник сиру. Фолієва кислота запобігає дефектам нервової трубки в хребті та головному мозку, які формуються в перший місяць вагітності, тому необхідно, щоб будь-яка жінка дітородного віку приймала фолієву кислоту: мінімум по 400 мікрограмів на день.
Дефіцит вітаміну B12 та фолієвої кислоти ще більше збільшує ризик народження дитини з дефектами нервової трубки, зазначають лікарі. Лікарі часто радять жінкам приймати пренатальні вітаміни, які зазвичай містять залізо, вітамін B12, фолієву кислоту та інші поживні речовини.
І на останок ми вирішили взяти коментар у дівчини, яка вже 5 років дотримується веганської дієти й наразі вагітна. Чи довелося Даші вживати продукти тваринного походження після новини про вагітність та як наразі вона себе почуває?
«Мені 34 роки і я – веган 5 років, а зовсім м’яса не вживаю вже 9 років, тож щось для себе змінювати на період вагітності я не хотіла, хоча й була готова за наявності показань і відсутності альтернатив. На щастя, претензій до мого здоров’я чи розвитку дитини у жодного з лікарів досі не виникло. Зараз я на останніх тижнях другого триместру, вагітність проходить легко і без проблем, наскільки це можливо.
У перші місяці мені, правда, хотілося риби, але це бажання зникло відразу, як тільки я додала “риб’ячий” жир з водоростей. Зараз бути веганом неймовірно легко, адже існує безліч альтернатив, як смакових, так і функціональних, головне – слухати своє тіло та забезпечувати його всім необхідним», -– Дарія Кулага, вагітна веганка зі стажем J
Відмова від м’яса під час вагітності може мати плюси. Дієти з високим вмістом рослинних продуктів можуть знизити ризик ускладнень, включаючи гестаційний діабет.