Починати харчуватися правильно під час вагітності необхідно якомога раніше. Організм вагітної жінки відчуває подвійне навантаження, і допомогти впоратися з деякими можливими проблемами в цей період нам допоможе правильне харчування.
Весь термін вагітності ділять на три етапи – триместри. Тривалість кожного з них три місяці. Щоб малюк на кожному етапі свого розвитку отримав все необхідне, вагітній потрібно скорегувати своє меню.
Загальні правила харчування на весь період вагітності:
- Їжу слід приймати 5-7 разів на день малими порціями;
- Остання трапеза за день має відбуватися за 3 години до сну;
- Їсти повільно, не поспішаючи;
- Пити більше чистої питної води;
- У раціоні використовувати більше риби, птиці та менше червоного м’яса;
- Їжа повинна бути відвареної, запеченої або тушкованою, але не смаженої;
- Віддавати перевагу овочі, фрукти, злакові, рослинна олія;
- Виключити алкоголь;
- Виключити продукти швидкого приготування, фаст-фуди, сухарики, чипси, газовані напої, консерви, кава, оцет, перець, гірчицю;
- Приймати вітамінні комплекси протягом вагітності.
Дієта і харчування в І триместрі (1-13 тиждень)
Харчування жінки на ранніх термінах вагітності практично не відрізняється від харчування звичайної людини. Існує необхідність лише в виборі якісних і екологічно чистих продуктів. У раціоні мами повинні бути присутні білки, фолієва кислота, цинк, селен, мідь. Йод, кобальт, вітаміни групи C і B зменшать прояви гестозу у вагітних. Білки зменшують ризик виникнення патологій плоду і є основою для клітин ембріона. Фолієва кислота (вітамін B9) сприяє своєчасному поділу клітин і відповідає за нервову систему малюка.
У дієту вагітної в І триместрі повинні входити продукти, багаті цими елементами: нежирне м’ясо і яйця, бобові культури, капуста, салат, хліб грубого помелу, сир, сир, морська капуста, свіжовичавлені соки, особливо яблучний з селерою; печінку.
Добова норма вживання солі в першому триместрі вагітності становить 12 м.
Вживання висококалорійних продуктів харчування на ранніх етапах вагітності призводить до появи надмірної ваги. Жінки повинні розуміти, що на даному етапі потреби малюка в енергії не великі, а, отже, все «зайве» дістанеться вам.
Дієта і харчування в ІІ триместрі (14-26 тиждень)
У другому триместрі вагітності у зв’язку з активним ростом плоду та початком функціонування його органів енергетичні потреби малюка ростуть, відповідно зростають і енергетичні потреби організму вагітної жінки в поживних речовинах. Добова потреба в білках зростає до 80 г, а енергетична цінність добового раціону збільшується до 2200-2400 ккал.
У другому триместрі вагітності виростає потреба в кальції та вітаміні D, вони необхідні для правильного розвитку малюка (формування зубів, кісток, нервової системи, серця і м’язів). Дефіцит їх веде до затримки росту плода, а для мами – до розвитку карієсу, остеопорозу. У раціоні повинні бути присутніми продукти, що містять кальцій та вітамін D: молочні продукти, шпинат, зелена цибуля, родзинки, вівсяна крупа, печінка морської риби, вершкове масло, яєчний жовток.
На цьому етапі важливо зменшити кількість солі до 8 г добу і контролювати кількість рідини, що надходить в організм. В цей час в раціоні вагітної має бути помірний вміст вуглеводів. Рекомендується уникати вживання продуктів, що містять багато холестерину (яловичі нирки, печінка і мізки, сосиски, ковбаси, ікра, сметана, сир, сало, здобна випічка та тістечка).
Дієта і харчування в ІІІ триместрі (27-40 тиждень)
У третьому триместрі вагітності інтенсивність росту плоду сповільнюється, в основному йде його набір ваги. Майбутня мама вже не така активна як раніше, тому її харчування не повинно бути калорійним. Перехід, що веде до зменшення калорійності їжі, повинен відбуватися після 32 тижня вагітності, шляхом зниження вживання в їжу простих вуглеводів (цукор, борошно, мед) і тваринних жирів (яловичий, свинячий, баранячий жир, сало).
Крім того, в останні три місяці зберігається потреба в кальції, тому необхідні продукти, що вживаються в другому триместрі не потрібно виключати з меню вагітної. У цей період краще віддавати перевагу рибі, фруктам, горіхам, свіжим овочам, супам, відварному м’ясу. Вживання м’яса варто обмежити до 3-4 разів на тиждень, а в останньому місяці до 1-2 разів на тиждень.
Обмежити вживання води – не більше 1 літра на добу (включаючи супи та іншу рідку їжу) і вживання солі до 5 г на добу. Корисно проводити “легкі” дні 1-2 рази на тиждень. Продовжуємо приймати фолієву кислоту, йод, вітамін Е.
Допустима прибавка маси тіла за вагітність
Протягом вагітності загальна надбавка маси тіла повинна бути в середньому від 9,5 до 12,5 кг. У перші 20 тижнів вагітності – 2,5 кг з розрахунку по 500 г у місяць; в другу половину вагітності – 10 кг з розрахунку по 500 г в тиждень. Максимальна надбавка не повинна перевищити 12 кг. Сюди входять: вага дитини – 3 кг, вага матки – 1 кг, плаценти – 0,5 кг, навколоплідних вод – 0,5 кг, збільшеного об’єму крові – 1 кг, підшкірного жиру – 1 кг. Тобто за всю вагітність сама жінка може додати до 6 кг.
Для того, щоб вичислити допустиму прибавку маси тіла необхідно розрахувати свій індекс маси тіла (ІМТ) за формулою: вихідний вага (кг) поділити на квадрат зросту (м). Згідно з отриманим результатом: ІМТ від 19,8 до 26 – маса тіла нормальна, менше 19,8 – знижена, більше 26 – надлишкова.
При нормальному перебігу вагітності збільшення маси тіла вагітної, в першу чергу, відбувається внаслідок розвитку плоду, збільшення розмірів матки й кількості навколоплідних вод, молочних залоз, наростання об’єму рідини та крові в організмі, і в останню чергу – шляхом накопичення жиру (1,5-1,7 кг).
Якщо відзначається зайва прибавка маси тіла або темпи збільшення маси тіла мають надмірний характер, то зверніть увагу, чи не з’явилися в вашому раціоні продукти, які доцільно виключити на час вагітності: джем, варення, мармелад, шоколад, шоколадні бісквіти, кекси, тістечка, пиріжки, крем, вершкове морозиво, фрукти в цукрі, чипси, хрустка картопля, сосиски, ковбаси, жирне м’ясо, майонез.
Як позбутися від нудоти?
Для запобігання нудоти, прокинувшись вранці, і ще не встаючи з ліжка, спробуйте з’їсти невеликий шматочок сухого хліба або тосту, або шматок яблука. Якщо нудота турбує протягом всього дня, робіть малі перерви між вживанням невеликої кількості їжі, але так, щоб загальний обсяг їжі за день не зменшився. В іншому випадку, великі інтервали між трапезами можуть провокувати блювоту. У ряді випадків уникнути нудоти дозволяє вживання холодної їжі, яка володіє не меншими харчовими якостями, ніж гарячі страви.
Що робити, якщо турбує печія?
У третьому триместрі вагітності деякі жінки страждають від цього неприємного явища. Для запобігання печії слід:
- уникати переїдання;
- приймати їжу часто і малими порціями;
- не вживати смажені, жирні, копчені продукти;
- уникати міцного чаю і кави;
- приймати їжу повільно;
- не займати горизонтальне положення відразу після вживання їжі.
Як боротися з анемією?
Анемія характеризується зниженням рівня гемоглобіну внаслідок нестачі в раціоні заліза. Щоб уникнути її, включіть в раціон харчування м’ясні продукти (печінка), яйця, овочі (редис, болгарський перець), ягоди і фрукти, багаті вітаміном С, який сприяє засвоєнню заліза (шипшина, журавлина, чорна смородина, чорнослив, яблука), зернові (гречка, вівсянка).
Варіанти боротьби із запорами
У результаті зниження перистальтики кішківника, постійно зростаючої матки виникають запори. У боротьбі з цією проблемою допоможуть продукти багаті клітковиною: цільнозерновий хліб, пластівці з висівок, вівсяна каша, бобові, суп із сочевицею, кисле молоко або одноденний кефір. Натщесерце вранці рекомендується вживати сирі овочі та фрукти, чорнослив, яблука.
Декілька слів про пізній гестоз
Це ускладнення викликає набагато більше занепокоєння у лікарів і вимагає постійного спостереження і лікування. Якщо виставлений такий діагноз, то необхідно повністю відмовитися від солі або максимально знизити її вживання.
Сподіваємося наш матеріал став для вас корисним!
З повагою, завідувач Відділенням патології вагітних, Мочалова Любов Миколаївна